Blaul1.gif (2510 bytes) LAATSTE NIEUWS laatst bijgewerkt op 12-04-2012


Brandweer Ulvenhout heeft een nieuw voertuig. 

(foto www. mainstay.nl 

In verband met de verschuivingen met voertuigen binnen de regio, heeft onze post nu een voertuig met 4 X 4 aandrijving. Hierdoor is het korps ingedeeld bij een peloton dat kan worden ingezet bij bosbrandbestrijding. 

Bazen flink aan het werk gezet

door Anneke Oomes. maandag 29 september 2008 | 

ULVENHOUT - Van de vier Bredase brandweerposten worden er drie door vrijwilligers bemand. Alleen post centrum heeft beroepsbrandweer. In Ulvenhout, Teteringen en Prinsenbeek heeft het personeel naast de brandweerhobby een betaalde baan. Van brandweerlieden wordt veel verwacht: een beroepsopleiding volgen, wekelijks oefenen en zoveel mogelijk op oproepen reageren.

Dat vraagt niet alleen veel van brandweerlieden zelf maar ook van hun omgeving. Voor werkgevers kan het betekenen dat hun personeelslid ineens weggaat, te laat komt of niet fit op het werk verschijnt. Zonder medewerking van de baas is het moeilijk vrijwillig brandweerman te zijn. Brandweer Breda is blij met welwillende werkgevers en nodigde hen uit om hen te bedanken. Na ontvangst op de splinternieuwe post Ulvenhout vertrokken zij naar de oude kazerne waar verschillende brandweervoertuigen en stands opgesteld stonden.

Onder leiding van hun eigen personeelslid konden bazen ervaren wat het is brandweerman te zijn. Tankautospuit, schuimbluswagen en hoogwerker werden uitgebreid bekeken en men moest aan het werk. Persluchtflessen moesten gevuld en een vangrail weggeslepen. Vier sedans werden tot cabrio verbouwd. Bijzonder waren de ervaringen met het persluchtmasker. In een ruimte vol met rook moest een slachtoffer gezocht worden. De reacties van de werkgevers waren veelal gelijk. Een tuinderechtpaar vertelt: "We kennen de geestelijke kant van het verhaal. We weten dat er uitrukken bij zijn die grote impact hebben, maar we hebben er nooit bij stilgestaan dat het ook fysiek heel zwaar is. Het brandweerpak en de helm zijn warm en de gereedschappen zwaar." De bazen werden door hun personeel flink afgebeuld bij de fire-fittest. Met volledige bepakking ladders beklimmen en materiaal versjouwen bleek inspannend. Een enkeling riep vertwijfeld dat loonsverhoging er voorlopig niet meer in zit. Spijt van hun komst hadden de bazen echter niet. Ook niet diegene die het werk dat deze dag bleef liggen 's avonds moesten inhalen. Maar zo werkt het natuurlijk voor 'echte' vrijwillige brandweermannen ook! Brandweer Breda zoekt nieuwe vrijwilligers. Geïnteresseerden tussen twintig en veertig jaar oud die binnen enkele minuten op een van de kazernes Ulvenhout, Teteringen of Prinsenbeek kunnen zijn, kunnen solliciteren. Vooral overdag is het moeilijk een volledige team op de auto te krijgen. De werving is daarom vooral gericht op mannen en vrouwen die zelfstandig, in ploegendienst en/of nabij één van de kazernes werken mits zij overdag beschikbaar zijn.

bron: BnDeStem

Per 18 september 2008 is de kazerne gevestigd aan de Chaamse baan 2 in Ulvenhout. Op 10 oktober is de officiële opening en op 12 oktober de open dag.
2007 statistieken klaar.

Aantal ongevallen met beknelling dramatisch gestegen. kijk verder

Nieuwe ambulancepost en brandweerkazerne


Vrijdag 28 december 2007 - ULVENHOUT - De nieuwe ambulancepost en brandweerkazerne aan de Chaamse Baan in Ulvenhout krijgt al een beetje vorm. Het stalen geraamte staat er al.

 
Slideshow image
foto Charlotte Akkermans/ het fotoburo
De brandweer in Ulvenhout, die momenteel nog in een gebouw aan de Slotlaan huist, staat te popelen om over te mogen. Maar de spuitgasten moeten tot zomer 2008 wachten. In juli moet het complex (ijs en weder dienende) klaar zijn. Dan wordt ook de uitrukpost in gebruik genomen, vooral belangrijk voor Chaam en Baarle-Nassau. De ambulance is dan sneller ter plekke.

 

bron: bndestem

Eindelijk zicht op bouw uitrukpost

door Palko Peeters
 

Donderdag 27 september 2007 - ULVENHOUT - De procedure voor de bouw van de nieuwe uitrukpost voor ambulances en brandweer aan de Chaamse Baan in Ulvenhout duurt veel langer dan verwacht.

 
Slideshow image
De nieuwe uitrukpost voor ambulances en brandweer in Ulvenhout. Op de eerste verdieping zitten kantoren en verblijfsruimtes. De gevels op de begane­grond worden opgebouwd uit schanskorven gevuld met antracietkleurig dakpannenpuin. ontwerp Architectenbureau Baudoin Van Alphen
Bewoners in de omgeving van de Strijbeekseweg vreesden voor herrie van uitrukkende voertuigen. De gemeente moest alle zeilen bijzetten om de hobbels glad te strijken. De bezwaartermijn voor de milieuvergunning loopt nog tot 5 oktober, er liggen geen onoverkomelijke bezwaren. Zodra de bouwvergunning wordt afgegeven kan de firma Van Heeswijk Bouw uit Eindhoven aan de slag. De grond is al bouwrijp gemaakt. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de uitrukpost er eind 2006 zou komen. Dat wordt volgens een woordvoerder van de gemeente nu zomer 2008. De uitrukpost komt te liggen aan de laatste rotonde, een paar honderd meter buiten de kern van Ulvenhout, op weg naar Chaam en Strijbeek. Een strategische plek, bijna pal aan de A58/A27. Er worden vijf ambulances gestationeerd, waarvan één reserve. Vier ambulances staan nu nog tijdelijk in Rijsbergen. De nieuwe ambulancepost aan de zuidkant van de stad gaat ook Chaam, Baarle-Nassau, Galder, Strijbeek, een deel van Bavel en Zundert met dorpen bedienen. De brandweer, nu nog 'onhandig' gevestigd in de kom van Ulvenhout, aan de Slotlaan, krijgt op de nieuwe hulppost drie voertuigen te staan: een blusvoertuig, een wagen met elektronische schaar om autowrakken open te knippen en een materiaalwagen. Het ontwerp van architectenbureau Baudoin Van Alphen speelt met een bijzondere buitengevel in op de landelijke omgeving. Want het is een, zoals architect Ben Baudoin het noemt, landschappelijk gezien nogal gevoelige plek. "De remises hebben één doel: snel uitrukken en zonder belemmeringen de weg op." Baudoin vervolgt: "De materiaalkeuze is zodanig uitgewerkt dat het pand goed wordt opgenomen in het landschap. De gevels op de beganegrond worden opgebouwd uit schanskorven gevuld met antracietkleurig dakpannenpuin. De gevels op de verdieping worden bekleed met zink dat na enige tijd een grijs neutraal beeld geeft." De raampartijen krijgen een verschillend kleuraccent om het gebouw, zoals Baudoin het zegt, een subtiel 112-karakter te geven.Nieuwe uitrukpost biedt plaats aan vijf ambulances en drie brandweerwagens.

 

De nieuwe alarmontvangers zijn vanaf 28 juni 2007 operationeel geworden.

Zo zal het er ongeveer uit gaan zien. Deze foto is een combinatie van de maquette van de nieuwe kazerne en een foto uit Google Earth

04-11-06

bron:bndestem

Weg vrij voor bouw hulppost

Door Palko Peeters

Deze maand nog zal er vrijstelling verleend worden voor de nieuwbouw van een ambulancepost en brandweerkazerne aan de Chaamse Baan in Ulvenhout. De verplaatsing van garagebedrijf Van Hooijdonk is nog niet rond.

Burgemeester en wethouders, aldus een woordvoerster, zullen binnen twee weken groen licht geven voor nieuwbouw aan de Chaamse Baan. Op de hoek met de rotonde zal een nieuw complex verrijzen voor de hulpdiensten, voor ambulances en brandweervoertuigen. Een ideale uitruklocatie, vlakbij de snelweg A58, waar vandaan de ambulances ook sneller de kernen Chaam en Baarle-Nassau kunnen bedienen.

De hulpposten verdwijnen daarmee uit het dorp. De gemeente Breda ziet het liefst ook garagebedrijf Van Hooijdonk naar die locatie verhuizen. Maar de onderhandelingen met de provincie hierover willen maar niet vlotten. Garagebedrijf Van Hooijdonk, dat al zestig jaar bestaat, zit in het hartje van de dorpskom, aan de doorgaande en vrij drukke Dorpstraat, inclusief een showroom en een tankstation.

De gemeente en de garagehouder zijn er al lang uit: een verhuizing zou een prachtige oplossing zijn voor het dorp. Wethouder Kees Schoenmakers liet onlangs nog weten dat er met een verhuizing van Van Hooijdonk een voor het dorp uitstekende woningbouwlocatie ontstaat, pal in het dorpshart.

Ook de verkeersveiligheid en de leefbaarheid zijn er bij gebaat. Daar komt nog bij dat Van Hooijdonk de gelegenheid krijgt zijn bedrijfsactiviteiten te bundelen. Er schijnen zelfs al ruwe schetsen te zijn over de nieuwbouw van het autobedrijf. Maar de gemeente is wel afhankelijk van de provincie Noord-Brabant. En daar wringt de schoen.

Bouwprocedure

De provincie heeft om een of andere reden twijfels bij de nieuwbouw van het autobedrijf in directe omgeving van de hulpdiensten. Gisteren was er bij de provincie niemand bereikbaar om uitleg te geven. Maar pas als de provincie op één lijn zit, kan een formele bouwprocedure gestart worden.

Kees van Hooijdonk kan intussen niet anders dan de langdurige onderhandelingen vanaf de zijlijn volgen. Maar ook hij weet niet precies waar de zaak op hangt. Van Hooijdonk spreekt van een stroperige zaak: „Maar ik weet zeker dat we er uit komen en dat het er van gaat komen. Ik blijf positief, de locatie is prima. En het zou voor Ulvenhout een heel goede zaak zijn. Met alle kansen voor wonen en voor het milieu.“

 

19-05-05

bron bndestem

Chaamse Baan in Ulvenhout
Nieuwe plek voor brandweer

Door Palko Peeters


Donderdag 19 mei 2005 - ULVENHOUT – De brandweer van Ulvenhout krijgt, samen met de ambulancepost, een nieuwe kazerne aan de Chaamse Baan. De bouw begint later dit jaar, eind 2006 moet de kazerne er staan.

De Ulvenhoutse brandweer zit sinds 1980 aan de Slotlaan, in een voormalig pand van de dienst openbare werken van de voormalige gemeente Nieuw Ginneken. „We liggen inmiddels midden in een woonwijk. Voor het uitrukken niet echt gunstig“, zegt teamcoördinator Jos Heestermans. Ulvenhouter Heestermans is beroeps-brandweerman van het korps in Tilburg, en stuurt de achttien vrijwilligers van het brandweerteam in Ulvenhout aan. „We zitten nu alleen in het grote gebouw aan de Slotlaan, hebben op zich alle ruimte. Maar het gebouw voldoet niet meer aan de Arbo-eisen en de eisen voor geluidshinder. Om een voorbeeld te noemen We moeten ons nu verkleden in de ruimte waar ook de wagens staan. Als er wordt uitgerukt, kan het zijn dat de motor al draait en we nog aan het omkleden zijn.“

De nieuwe locatie is voor het uitrukken ideaal, zegt Heestermans. De plek aan de Chaamse Baan ligt een paar honderd meter uit de dorpskom, bij de laatste rotonde op weg naar Strijbeek en Chaam. De locatie ligt recht tegenover het pand van waterschap Mark en Weerijs en nog een paar bedrijfjes, zoals De Eiken Schuur. Vanaf deze plek zijn de snelwegen, zowel de A59, de A27 als de A16 binnen een paar minuten te bedienen. Het dekkingsgebied van de Ulvenhoutse brandweer omvat Galder, Strijbeek, Hazeldonk en de A16 tussen Galder en Prinsenbeek, en dan het oostelijke baanvak. En een deel van Bavel en Breda. „Maar het merendeel van de problemen doet zich voor op de snelweg.“

Materiaalwagen

De brandweer beschikt over twee wagens, een blusvoertuig met elektronische schaar om autowrakken open te knippen en een materiaalwagen. De GGD krijgt ook onderdak in de brandweerkazerne, met aan de achterzijde stallingsruimte voor één of meer ambulances. De GGD zit nu ook nog aan de Slotlaan. Het gebouw krijgt één verdieping. De brandweer wil volgend jaar de opening een extra feestelijk tintje meegeven: „We bestaan dan 25 jaar, dus dat willen we combineren.“

 

 

De gemeente moet voor deze locatie aan de Chaamse Baan zorgen voor een vrijstelling van het bestemmingsplan, er rust nu nog een agrarische bestemming op. De stukken liggen ter inzage op het stadskantoor.

 

18-04-05

bron: bndestem  John Kuijsters

Brandweer Ulvenhout tweede op survivaldag Surae

Hulpverleners uit de regio hadden zaterdag hun handen vol. Nu eens niet vanwege een calamiteit maar voor een onderling treffen op sportief gebied.

Voor de zevende keer troffen zestien ploegen van elk zeven mannen/vrouwen elkaar op recreatiepark Surae in Dorst voor de jaarlijkse ‘survival-wedstrijd’.
Een evenement met ‘een internationaal tintje’ omdat een brandweerkorps uit Ravels in België meedeed, naast de ploegen van brandweer en GGD uit de regio.
Twee ploegen durfden de sportieve confrontatie niet aan en meldden zich af, waar onder het team van de Politie Midden- en West- Brabant.
Regionaal commandant Midden- en West-Brabant Paul Verlaan gaf het goede voorbeeld en deed actief mee. Hij was zeer te spreken over deze dag.
„Op dit evenement ontmoeten de mensen van brandweer en politie elkaar ook eens in een meer ontspannen sfeer, wat de onderlinge contacten bevordert en dat kan de samenwerking in de regio en in grensstreek bij calamiteiten weer ten goede komen”, aldus Verlaan.
De organisatie had oud-beroepswielrenner Gert Jakobs bereid gevonden een opdracht te bedenken. Hij koos voor behendigheid op een fiets. Gert Jakobs werkt momenteel bij een bedrijf in brandweermaterialen en verzorgt teambuilding-clinics.
Al met al kon gelegenheidswedstrijdleider Chris Schalk van de Bredase brandweer terugzien op een geslaagd evenement en met het regenachtige weer mee genomen van het echt een survivaldag. Later op de dag volgende een samenkomst op Camping De Eekhoorn. Daar konden ze zich opfrissen en onder het genot van een drankje bijkomen van hun inspanningen.
Daar werd ook de uitslag van het beste teamprestatie bekend gemaakt. Dit jaar eisten deelnemers uit de gemeente Breda het eremetaal op.
Breda Repressie-team 1 werd derde, het team Ulvenhout werd tweede en Breda Repressie-team 2 mocht de gouden bokaal in ontvangst nemen. Ondanks de Bredase overwinning heeft brandweer Oosterhout aangeboden volgend jaar de survival te organiseren.

 


 


 

Op onderstaande foto kun je zien waar onze nieuwe kazerne gebouwd gaat worden.

Binnenkort meer ...


 

Het gebied waar we uitrukken gaat binnenkort veranderen. Omdat een verouderd computerprogramma nu de te alarmeren korpsen aanwijst komt er binnen enkele maanden een nieuw programma. 

In Ulvenhout heeft aan de Koekelberg een grote brand gewoed. Kijk hier voor meer informatie en foto's

 In BN de Stem stond op 24 feb een artikel over deze site. Hieronder dat artikel:

Brandweer in bloedvorm


Donderdag 24 februari 2005 - Het www biedt een schat aan informatie. In een flits surf je van de ene kant van de wereld naar de andere. Maar nuttige, leuke of interessante informatie vind je vaak dicht bij huis. BN/DeStem belicht wekelijks een Bredase site. Deze week: http://brandweer.ulvenhout.com

 

 

De vrijwillige brandweer Ulvenhout is ook te vinden op internet. Je belandt op een spannende site met op de achtergrond een donkere foto van een brandweerman die het vuur te lijf gaat met zijn waterspuit. Deze brandweerpost van de gemeente Breda is op 27 november 1981 in het leven geroepen. Directe aanleiding was de grote brand bij de Pekhoeve. Het toenmalige korps bestond in de beginjaren uit negentien leden. Inmiddels telt de ‘club’ veertien spuitgasten en een huismeester. Wie een baantje zoekt bij dit korps moet ik teleurstellen. Ze hebben voldoende mensen om branden te bedwingen. Maar mensen mogen zich wel opgeven, melden ze op hun site, je weet maar nooit.

De brandweerlieden werken en wonen in Ulvenhout, Strijbeek of Bavel. Dat moet ook wel, want binnen drie minuten moeten ze op de plek des onheils zijn. Ze bestrijken een aardig gebied. Ja, zelfs een stukje Breda zit daar bij, want tot en met de Bavelselaan komt de hulp vanaf de kazerne aan de Slotlaan in Ulvenhout.

Gemiddeld is het elke week twee keer raak. Dan moet er uitgerukt worden voor onder meer een brandalarm of beknelling. Zo was de Ulvenhoutse brandweer vorige maand behulpzaam bij het dodelijke ongeval op de afrit van de A58 naar het dorp. Als je met je muis op de knop ’Uitrukken’ drukt krijg je te zien waar de spuitgasten op af gaan. Dat alles wordt versierd met actiefoto’s.

Het fotowerk is sowieso goed verzorgd. Zo kun je een kijkje nemen bij het rijdend materieel van het korps. Het is zelfs mogelijk om met enkele muisklikken een hele wagen te bekijken. Leuk gedaan. Het oefenschema van de heren (het korps telt nog geen dame) liegt er niet om. Elke maand is er wel wat te doen: van levensreddende handelingen tot hulpverlening aan dieren. En de Ulvenhoutse korpsleden blijven in bloedvorm. Ze gaan op de donderdagavonden sporten bij de brandweer in Breda. Onder leiding van gekwalificeerde sportinstructeurs doen ze onder meer aan hardlopen, klimmen en voetballen. Nu maar bidden dat op die avonden geen brand uitbreekt.

Peter Vierenhalm